Een rondje Guatemala
Blijf op de hoogte en volg Anton
27 December 2012 | Guatemala, Quetzaltenango
Zondag de negende vertrok ik in een propvolle, slingerende microbus richting hoofdstad. Binnen het eerste uur had een mannetje tegenover mij de halve bus getrakteerd op zijn voormalige maaginhoud. Ik had het alleen op mijn broek zitten. Zijn buurman, waarvan het gezicht onherkenbaar was geworden, was er (na het misselijke mannetje uiteraard) het beroerdst aan toe. Enfin, die nacht kwam ik na vijftien uur bus aan in Flores, een klein toeristisch eilandje. Van hieruit bezocht ik Tikal met haar enorme ruïnes. Hopelijk vergeeft u mij dat ik echter meer onder de indruk was van de vele wilde dieren.
In Poptún ontpopte ik mij in een prachtig hostel gevuld met Duitse en Amerikaanse toeristen die bediend werden door Guatemalteekse werknemers tot een heuse tolk. Alle drie de groepen spraken enkel hun moedertaal. Voelde ik me wel even stoer hoor.
Over me stoer voelen gesproken. Drie keer tijdens mijn reis werd ik herkend als de gitarist van the Dregs. Dat ik in feite de bassist ben heb ik ze maar niet kwalijk genomen. De eerste keer was toen ik op de boot in Rio Dulce stond te wachten. Door Christoffer uit Duitsland. Met hem zou ik een week lang reizen. We vingen een wild maar gebleseerd honingbeertje, maakten een boottocht naar Livingston, sprongen van heet-water-watervallen en bruggen, werkten aan ons uiterlijk door middel van puur-natuur-moddermaskers, reisden op de duim met grote pick-ups mee, ontdekten dat ik weinig talent heb voor tubing, aanschouwden het natuurschoon van Semuc Champey en vochten in Lanquin met de kracht van het water. Een toptijd!
Toen de wereld zo ingrijpend veranderde was ik net weer terug in Quetzaltenango. Ik kampeerde met veertien anderen aan Laguna de Chicabal, een voor inheemsen heilig meer op een vulkaan. De volgende dag waren ze daar dan. de Maya-priesters. Ze brachten een chocolade-offer op een gemarkeerde plaats. Hun altaar hadden ze vrolijk versierd met drie kruizen. Herkenbaar. Dit deed men aanvankelijk om te voorkomen dat de Spanjaarden hun altaren zouden vernietigen. In de vredesgodsdienst die zij predikten was er blijkbaar geen plaats voor de Maya´s.
Om u niet al te jaloers te maken meld ik u dat mijn kerst een beetje saai was. Ik heb gekookt voor mijn gastfamilie, maar om hier nou te gaan verkondigen dat dit maal een groots succes was? Moewah...
Kerst is nu voorbij, dus ik ben weer aan het studeren. De laatste gramaticavorm draagt de naam subjuntivo. Een speciale vorm voor gevoelens, een vorm ook die Juan met de pet eigenlijk niet gebruikt. Spaans voor slimme mensen dus. Niet dat ik mijzelf tot die laatste categorie wil scharen, maar als ik een beetje aansluiting kan krijgen is dat toch mooi meegenomen, niet? Tot volgend jaar!
@ papa: 9-12 Flores (via Guatemala), 11-12 Tikal, 13-12 Poptún, 14-12 Rio Dulce, 15-12 Livingston, 17-12 Lanquin, 18-12 Semuc Champey, 19-12 Quetzaltenango;
@ Gerjob: Ook als jij niet beroemd wordt ben je zondermeer een biografie waard. Ps: je mist me toch niet he?;
@ Hetty Holtrust en Jaap: Welkom op mijn blog;
@ Karin: Die taal spreek ik dan weer net niet ;)
28 December 2012 - 09:39
Martine Post:
Ha ik heb de eer om als eerste op je nieuwe blog te reageren. Wat leuk om weer te lezen! Al de nieuwe dingen die je leert, ziet, doet, is iets om jaloers op te worden. Gaaf dat je het allemaal meemaakt. Studeer ze! Als basgitarist raak je misschien straks een extra 'gevoelige snaar' bij de lokale bevolking :-)
Greetz! Tien -
28 December 2012 - 10:28
Walther:
"In de vredesgodsdienst die zij predikten was er blijkbaar geen plaats voor de Maya´s."
Katholieken hè... Een episode in de geschiedenis waar ik wat minder trots op ben!
Klinkt weer allemaal als muziek in de oren, goede vriend. Ik ben zo benieuwd naar die kaart van je vader, die moet ondertussen dusdanig bestreept zijn dat het een soort nieuwe Picasso is geworden...
Ik wens je een goede jaarwisseling toe! Het zal vast een feestje zijn. Succes met de subjuntivo, wie weet word je wel slimmer dan ik?!
Groet! -
28 December 2012 - 10:35
Jos K.:
Antonio!
Weer een mooi verhaal, zo kom ik de laatste werkdag dit jaar wel door, bedankt!
Goeie jaarwisseling daar!
28 December 2012 - 10:41
Esther (van Onno):
Hee Anton! Wederom weer genoten van je verhaal! Dat schattige honingbeertje mocht je zeker niet meenemen haha. Ik besef me nu trouwens dat de dierentuin die wij afgelopen woensdag hebben bezocht toch wel suf is vergeleken met jouw avonturen in de echte natuur. Aapjes en papegaaien in hokken met winterse temperaturen en een straffe hollandse wind. Wat een contrast met jouw wereld daar! Ik wens je een enorm fijne jaarswisseling. Wellicht zullen we even op je toosten ;)
Oh trouwens, ik had over je gedroomd laatst. Opeens stond je daar, naast Onno. En je had me toch een enorme baard! Poeh hee wat een verrassing!
knuffel -
28 December 2012 - 11:36
Mam:
Ik had al veel van je gehoord, maar ik heb toch weer erg van je verhaal genoten.
Blijf genieten. Een hele goede jaarwisseling en we spreken elkaar volgend jaar weer.
Oma vond het erg leuk om jou even te zien en te horen. -
28 December 2012 - 12:06
Ed:
Stoere verhalen! goede jaarwisseling daar gewenst! -
28 December 2012 - 15:33
Leo Vonk:
Beste neef. We genieten met z'n allen van je verhalen. Hoe kan een kerst met jou erbij nu saai zijn.
In ieder geval een goede jaarwisseling en geniet van alles en ook het mooie weer, want hier regent het en is maar 8 graden. -
28 December 2012 - 21:24
Christa:
hoi anton,
Mooi verhaal weer, maak je daar ook liedjes over?
goede jaarwisseling gewenst en geniet nog even van deze tijd. -
29 December 2012 - 01:06
Dick En Mineke:
Hoi anton, fijn om te lezen dat je je vol kunt zuigen met al die prachtige ervaringen uit het overzeese en top dat je ons allen er op zo een nice manier over kunt vertellen. Volgens ons zijn jules vernes en livingstone ook zo begonnen, dus dat beloofd nog wat. Zoals rick wakeman verhalen transformeerde naar muziekstukken (journey to the centre of the earth, king arthur and the knights of the round table), geven we je in overweging die lijn te volgen. Give it a try out, when time comes, an angel inspires your thouhgts,musical creativity and passion flows. Duurt het te lang voor je die smeltkroes ervaart, neem dan gewoon een goede inheemse wijn en zie wat er gebeurt....! We vernemen graag de uitkomst.
Hartelijke groet en we denken aan je.
Dick en mineke
29 December 2012 - 11:46
Wim:
Held! Anton je mag jezelf best stoer vinden, geweldig man wat je allemaal meemaakt en dat je in een band kan spelen is helemaal gaaf toch. Wil je ooit nog wel terug of blijf je gewoon daar de wereld vermaken? Binnenkort ook maar eens een skype date? -
01 Januari 2013 - 22:09
Lisa D.:
Hé Anton, gezegend nieuwjaar!
Dat je maar lekker veel mag reizen en genieten ook dit jaar weer :)
xx -
02 Januari 2013 - 22:30
Jan Aalbers:
Hoi Anton,
Ik ben ook wel benieuwd hoe je ADL er uitziet als je zo lang op reis bent. Hoe regel je je slaapplekken, hoe krijg je je kleren schoon, hoeveel bagage zeul je mee, hoe eet je redelijk gezond en voorkom je dat jij de veroorzaker bent van een halfondergekotstebus en dat soort dingen.
Over Maya's gesproken, heeft het einde van de kalender daar nog tot verontrusting geleid?
Het ga je goed.
Jan A