Trinidad y Tobaco
Blijf op de hoogte en volg Anton
18 September 2012 | Cuba, Trinidad
De vorige keer vertelde ik over twee Zwitserse meiden die ik in de trein had ontmoet. Zij wilden dolgraag zo´n auto huren en waren daarom opzoek naar een leuke, betrouwbare, Spaanssprekende man met rijbewijs en feilloos richtingsgevoel. Ik bleek aan bijna alle criteria te voldoen, maar was niet van plan om buiten mijn budget te treden. Zeikerd dat ik ben! Zij wilden wel extra betalen, wanneer ik extra zou rijden. U begrijpt het goed, ik ben mijn Nederlandse manieren nog lang niet verloren.
Zo gebeurde het dat we ons tien dagen lang een weg slingerden door de jungle van Macizo de Sagua en de akkers van Sancti Spíritus, waar de locale kippen de gezellige gewoonte hebben om spontaan voor rijdende auto´s te springen. Meer dan eens stuiterden we over wegen die in Europa zelfs voor mountainbikes allang afgekeurd zouden zijn. Om iets terug te kunnen doen, pikten we dankbare lifters op, die hier op elke straathoek te vinden zijn. We voelden ons bevoorrecht aan de nu nog onverpeste kustlijn van Baracoa en Santa María, wanneer we weer eens een dagje stranden aan zee. Kokospalmen, zand zo fijn als poedersuiker, water helder als uit de kraan en grote gedraaide schelpen. Het was er allemaal en wij, wij waren erbij!
´s Avonds dansten we in disco´s en ranzige piratenhollen op de klanken van Buena Vista Social Club en Kurt Cubaan. Eén van mijn nieuwe vriendinnen bleek een prima danseres en tevens lerares te zijn. Vergeet wat ik de vorige keer schreef. Ik ben een geboren danser!Hier was het ook waar we misselijk werden van de ´jineteras´ van hooguit vijftien jaar. Die met kroontjes in het haar zich moed indronken met mannen van vier keer hun leeftijd, om niet veel later de nacht te kunnen delen. Afschuwelijk!
Vanochtend zijn de meiden in tranen vertrokken. Ook ik betrapte mezelf op een brokje in m´n keel. Het kan snel gaan. Na twee weken is het de hoogste tijd om me weer met mannenzaken bezig te houden. Met Jorge, de huisopa hier heb ik zojuist m´n eerste Cubaanse sigaren gekocht.
Ik heb nog geen ho(s)telbed gezien. Een mooi ding van Cuba is dat je bij de mensen thuis kamers kunt huren. Op die manier ben ik al veel te weten gekomen over het Cubaanse leven en haar geschiedenis.Dat leven is voor veel Cubanen vooral overleven, sinds de val van de muur en het uiteenvallen van hun belangrijkste bondgenoot. Veel Cubanen wachten stiekum op de dood van de twee machtige broers, maar durven dat niet hardop te zeggen. Als blijkt dat ze tegen de revolutie zijn kunnen ze zo 30 jaar krijgen. Toch blijven ze vrolijk en laten ze zich zelden vernederen tot een misdrijf. Ik voel me hier dan ook erg veilig. Maakt u zich geen zorgen, voor de kippen blijf ik uiteraard zeer waarzaam.
@ Onno en Geeke: wat dat betreft is dit een veel interessanter land dan Peru.
@ papa: way to go. 7-9 Baracoa, via: Alto Songo, Guantánamo, Imías, Sabanilla. 9-9: Holguín via: Los Indios, Barajagua. 10-9: Puerto Padre via: Las Tunas. Daarna Playa de Boca. 11-9: Camagüey via: Guáimaro. 13-9: Remedios via Ciego de Avila, Morón, Caibarién. 15-9: Trinidan via: Placetas, Caibaiguán, Sancti Spíritus
@ Anton: bedankt voor je leuke reactie
@ Louisa van Dijk: ik heb geen mobiel mee, maar toch bedankt
@ Menne en Christianne: van harte! Er is een kaart onderweg.
18 September 2012 - 18:28
Karin :
Anton! Geweldig je verhalen te lezen!
Wat heb je al veel meegemaakt! Avontuur!!!
Geniet ervan! Pas goed op jezelf!
Grtz! Karin -
18 September 2012 - 20:50
Femmie:
Ha die Anton,
Super om jou verhalen weer te lezen. Je maakt wel van alles mee. Volgens mij is er best veel armoede op Cuba als ik jou verhalen zo lees. Reis je nu weer richting Havana? Geniet ervan en neem alles nog maar goed in je op, want nog even en dan naar Mexico! Liefs -
19 September 2012 - 07:14
Lisa B.:
Aha! geweldig!
Die meid moet wel echt goed zijn geweest, dat jij nu zelfs kan dansen!
Ben benieuwd ;)
Goeie reis! -
19 September 2012 - 20:58
Jessica:
Hoi annton metgaatgoetn
20 September 2012 - 14:41
Leo:
Hoi Anton, leuk om je verslagen te lezen. Het is alsof wij (Geke en ik) er zelf weer zijn. Heel veel herkenbare dingen. Mocht je nog weer in Havana zijn is zeker ook het museum van de revolutie aan te raden, met heel historische onderwerpen. Maar geniet ook vooral van je reis en je ervaringen. -
20 September 2012 - 16:42
Petra:
Hola! Vanuit de GGS maar eens even jouw avonturen aan het bekijken. Erg leuk om te lezen! Helemaal niet jaloers ;). Enjoy!! Grtzz -
21 September 2012 - 13:25
Joan Smit:
He gast,
Wat een gave verslagen, ik heb veel respect voor je moed! En volgens mij heb jij het wel naar je zin daar. Ben benieuwd naar je volgende Blog! Je leeft volgens mij volgens het motto van Daniel Lohues, 't giet bij jou precies zoals 't giet! Enjoy
Joan -
22 September 2012 - 00:03
Dick En Mineke:
Hoi Anton,
We hebben genoten van je verhalen tot nu toe: dat belooft nog wat voor de komende verhalen. Je hebt het wat ons betreft al gewonnen van de verslaglegging van een collega reiziger: Erica Terpstra. En we kunnen ons meer moois voorstellen bij jouw salsa bewegingen dan bij die van haar. Maar jullie hebben ook wat gemeenschappelijks: het genieten en hartstochtelijk ondergaan van alle multiculturele indrukken. Straks ga je nog culturele antropologie studeren...! Veel plezier en geniet er lekker van.
Mocht je het even niet zien zitten: neem een gurktaler of zoek die twee zwitserse dames weer op. Who nows what that will bring you.
alle goeds, Dick en Mineke -
22 September 2012 - 12:37
Walther:
Dat feilloze richtinggevoel hè, is dat iets wat spontaan is komen opzetten? Ongelofelijk!
Wederom een mooi verhaal, goed geschreven ook. Gewoon goed.
Onthoud je hier en daar wat van die mooie verhalen over de geschiedenis van Cuba? Niks mooier om de geschiedenis van echte Cubanen te horen, want dat is heel wat betrouwbaarder dan wat in de boeken staat.
Ik zal me maar eens abonneren op je blog, dan weet ik het tenminste als je wat schrijft.
Geniet!
Groet, Walther -
23 September 2012 - 16:22
Lotte:
Oh wat zou ik graag op deze manier met je door het land zijn gaan reizen! Jij hebt alles echt van dichtbij mee kunnen maken en de mooiste plekjes gezien denk ik! Nog een weekje genieten en dan door naar je volgende land...ik weet zeker dat je Cuba nooit zal vergeten en je hart er een klein beetje achter zal blijven... Geniet daarom extra van de tijd dat je er nog bent en een paar fotootjes om ons jaloers te maken???
Liefs,
Lotte -
25 September 2012 - 12:20
Karlien:
Hee Anton,
Wat super leuk om je blog te lezen.. Je hebt in ieder geval een interessante en boeiende schrijfstijl!
Cuba klinkt echt geniaal!! Heel veel plezier, geniet met volle teugen ;)
Wanneer ben je weer bij de Belg of in het Paard te vinden?
Lfs, Karlien -
27 September 2012 - 15:22
Hanne:
Richtingsgevoel....Ik herinner me Tenerife ;) Klinkt goed man! -
01 Oktober 2012 - 08:09
Klarieke:
Ey
Je vermaak je er wel zo te lezen, geniet er van.
Respect hoor
Groetjes
01 Oktober 2012 - 08:46
Rieta:
Hoi Anton,
Wat een avonturen.... en wat een lef heb jij zeg.... respect!
En dat van die mannenzaken...al een cubaanse sigaar gerookt?....En??
Heel veel plezier en genieten daar!!
Groetjes vanuit Zwolde.
Rieta -
01 Oktober 2012 - 09:41
Jan:
Mooie verhalen Anton! Vergeet niet dat je in Peru Spaans hebt leren spreken!!!! Verder lijkt het me dat je interessante reisroute kiest!
Zorg goed voor jezelf!
Jan -
01 Oktober 2012 - 15:30
Ed:
mooie verhalen! genieten :)